Direct naar de inhoud van deze pagina

Veilig op Horstaandemaasvoorelkaar

Horstaandemaasvoorelkaar is een veilig en gratis platform. Mensen die iets voor een ander willen doen, kunnen gemakkelijk in contact komen met mensen of organisaties in de gemeente Horst aan de Maas die hulp kunnen gebruiken. Elke dag gebruiken veel mensen de site om met elkaar af te spreken, elkaar iets te vragen of iets te doen voor elkaar.

Voor ons is belangrijk dat de gebruikers van de website zich veilig voelen. Daarom zijn er gedragsregels en verzorgen wij dagelijkse controle en moderatie. Zelf heb je ook een grote rol in het veilig contact leggen met anderen.

5 tips hoe je voor je eigen veiligheid op Horstaandemaasvoorelkaar kunt zorgen

Betrouwbaarheid & veilig op Horstaandemaasvoorelkaar

1. Voor veel mensen is het spannend om af te spreken met mensen die je ontmoet op internet. We raden je aan om van te voren eerst met elkaar te bellen, om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen.

2. Spreek je liever niet gelijk bij jezelf thuis af? Spreek dan eerst iets af in een openbare ruimte zoals een bibliotheek, wijkcentrum of een café in de buurt. Laat aan vrienden of familie weten dat je een afspraak gemaakt hebt of neem iemand mee.

3. Vraag bij het contact om een geldig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben. Ook kan je vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag. Lees op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie meer over de VOG.

4. Op de website kun je in het profiel van een gebruiker zien of hij/zij van andere personen aanbevelingen of bedankjes heeft ontvangen. Op deze manier weet je dat deze persoon al eerder mensen heeft geholpen of via de website om hulp heeft gevraagd en dat dit goed is verlopen.

5. Houd ons op de hoogte. Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Aan de slag!

Om op een veilige manier gebruik te maken van Horstaandemaasvoorelkaar heb je een account nodig. Registreren is gratis en dé manier om met andere gebruikers in contact te komen.
Wat doen wij om Horstaandemaasvoorelkaar betrouwbaar & veilig te houden?

1. Verificatie van nieuwe gebruikers

Wanneer een gebruiker zich aanmeldt op Horstaandemaasvoorelkaar controleren wij de gegevens die zijn ingevuld in het profiel. Bij twijfelgevallen en onvolledigheden wordt er met de gebruiker contact opgenomen en het profiel (mogelijk) tijdelijk afgesloten. Als een gebruiker is aangesloten bij een vereniging of organisatie, zie je dit terug in zijn/haar profiel. ZZP'ers vragen we om een geldig Kamer van Koophandel nummer weer te geven in het profiel.

2. Dagelijkse controle en moderatie

Horstaandemaasvoorelkaar controleert dagelijks alle geplaatste hulpvragen, het hulpaanbod en alle berichten. Bij activiteiten die niet voldoen aan onze gedaragsregels of algemene voorwaarden grijpen wij in. De betreffende gebruiker(s) wordt ingelicht over ons ingrijpen.

3. Lokale samenwerkingen

Horstaandemaasvoorelkaar werkt in de gemeente Horst aan de Maas op lokaal niveau nauw samen met zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Er is afgesproken dat organisaties (zorg/welzijn) de ondersteuning aan mensen met een hulpvraag bieden. Zij kunnen desgewenst helpen bij het vinden en selecteren van vrijwilligers en zo een betrouwbare match verder waarborgen.

4. Goed bereikbare helpdesk

Voor vragen, opmerkingen of feedback is, de overkoepelende organisatie, NLvoorelkaar, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur. Via e-mail of telefonisch via 088-8000603. Neem ook contact op met onze helpdesk wanneer je een vervelende ervaring hebt met een andere gebruiker van de website of tijdens een afspraak. Zo werken we samen aan een veilig en vriendelijk platform.

5. Wij beschermen jouw privacy

Als gebruiker van Horstaandemaasvoorelkaar wordt je privacy door ons beschermd:
- Alleen je voornaam en de cijfers van jouw postcode (dus op wijkniveau, niet op straatniveau) zijn zichtbaar voor andere gebruikers. De postcode is nodig om te weten in welk dorp of wijk je hulp vraagt of aanbiedt, om zo matches te realiseren.
- Je kiest zelf of je zichtbaar wilt zijn met je hulpvraag of –aanbod, of dat je liever reageert op iemand anders. Uit ervaring weten we dat het plaatsen van een vraag vaker leidt tot een reactie.
- Berichten tussen gebruikers vinden versleuteld via de website plaats. Een e-mailadres wordt niet vrijgegeven, alleen wanneer je dat zelf wilt.

Lees alles over de privacy in het privacy statement.

6. Wekelijkse controle op gebruikers

Wekelijks controleren we ook alle aangemelde gebruikers. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd en incomplete accounts. Bij vragen nemen we contact op met de gebruiker en kan een gebruiker (tijdelijk) op niet-actief worden geplaatst, tot de benodigde gegevens verkregen zijn.

7. Direct actie bij het schenden van de voorwaarden of gedragsregels

Horstaandemaasvoorelkaar onderneemt direct actie wanneer een gebruiker de algemene voorwaarden of gedragsregels schendt. Op het moment dat we geloven dat er een wezenlijk risico bestaat voor onveilige of onprettige situaties, verwijderen we alle inhoud en accounts. Indien nodig werken we hierin ook samen met organisaties en onze lokale partners.

8. Gebruikers schrijven referenties over elkaar voor een betrouwbare website

Bij een match tussen twee gebruikers vragen wij om een bedankje of aanbeveling te schrijven. Deze bedankjes en aabevelingen zijn te lezen in het profiel van de gebruikers. Heb je zelf een leuke of bijzondere match gevonden? Laat dan even een referentie achter. Leuk om te ontvangen én handig voor andere gebruikers!

9. Aansprakelijkheid & verzekeringen

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Gelukkig ben je in de meeste gevallen via je eigen (aansprakelijkheids)verzekering verzekerd. Neem vooraf altijd contact op met je verzekering om een melding te maken en geef aan dat je vrijwilligerswerk bij een ander doet. Zo ben je kosteloos verzekerd in dit soort situaties.
Ga je als vrijwilliger aan de slag bij een organisatie. Dan ben je in de meeste gevallen verzekerd voor de risico's en aansprakelijkheden die komen kijken bij het uitvoeren van de taken. Dit wordt landelijk geregeld door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Informeer altijd bij een kennismakingsgesprek hoe de verzekering bij de desbetreffende organisatie geregeld is.