Direct naar de inhoud van deze pagina

Neejs uitgelicht

Onze Buurt bestaat sinds 2012. Het aantal aanmeldingen groeide elk jaar gestaag en het enthousiasme van de deelnemers en finalisten werd steeds aanstekelijker. Helaas kon de editie 2017 niet door gaan, terwijl er wel aanmeldingen binnen kwamen voor de prijs. Dat editie 2018 nu wel van start gaat, komt door het aanhaken van de Provincie Limburg. Omdat de doelstellingen van Onze Buurt passen binnen de Sociale Agenda, draagt de Provincie Limburg bij aan de organisatie van de actie.

Het prijzengeld van Onze Buurt komt nog steeds uit het fonds dat Ons Limburg al jaren samen met het Oranje Fonds beheert. Kans maken Voor Onze Buurt 2018 is er weer een prijzenpot van € 60.000. Dat geld wordt verdeeld onder 6 finalisten in een royale hoofdprijs en 5 aanmoedigingsprijzen. Voor de zes initiatieven die de finale halen blijft het dus niet bij plannen maken, ze krijgen door deze financiële impuls echt iets van de grond. De plannen van de zes finalisten krijgen aandacht bij L1, VIALimburg en op de sites Onzebuurt.eu en Devereniginglimburg.nl. Zo raken andere Limburgers geïnspireerd door het werk van de finalisten.

Projecten moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een finale plaats: het moet bijdragen aan cohesie tussen bevolkingsgroepen, het moet een origineel idee zijn en de initiatiefnemers moeten duidelijk kunnen maken waarvoor precies het geld van Onze Buurt nodig is. Een uitgebreide uitleg van de criteria staat op de site www.onzebuurt.eu.

In de eerdere edities gingen de prijzen naar een school die de speelplaats buiten schooltijd open gooide voor de wijkjeugd, naar een dorpsraad die een dorpskeuken bouwde, naar een doe-het-zelf actie voor klusjes in de openbare ruimte, een fietsenplan voor mensen met een kleine beurs en naar een internationale kookclub voor moeders. In de jury van Onze Buurt 2018 zitten de bestuursleden van Ons Limburg, Gedeputeerde M. Van Rijnsbergen namens de Provincie Limburg en een afgevaardigde van Oranje Fonds. De inschrijfperiode voor de editie 2018 loopt tot 31 augustus. Het inschrijfformulier staat op www.onzebuurt.eu.

Winnaars 2012 tot 2016 -Basisschool Klingerberg Blerick. -De Dorpsraad Heide (Venray). -Huurdersbelangenvereniging Hoensbroek. -Fietsenbank Maastricht. -Moedercentrum Maximina.