Actief in eigen buurt
Ik wil in mijn buurt iets betekenen voor leefbaarheid
"Dat is mijn uitgangspunt”, zegt Hay Thielen (64) uit Hegelsom. Een grasveldje in de Snellenstraat waar hij woont, is omgetoverd tot een fraai ontmoetingsplekje voor de bewoners. Het is in juli 2020 officieel opengesteld en het heeft nu al invloed op de sfeer in de buurt.
Een paar jaar terug bemerkte Hay dat de leefbaarheid in de buurt minder werd. Er kwamen nieuwe bewoners. Zijn bejaarde overbuurvrouw had minder contact met buren en het buurtgevoel leek te verdwijnen. Tijdens de straatbarbecue is het idee ontstaan om een comité op te richten om te kijken of we iets aan de situatie konden veranderen. Na gesproken te hebben met het dorpsplatform en wooncorporatie Wonen Limburg hebben we een pilot opgezet om een stukje openbaar gras tot ontmoetingstuin te ontwikkelen. Het idee is van Marleen, een van de buurtbewoners. Aanvankelijk waren er negatieve geluiden. Dat lukt toch niet. Maar het lukte wel. Wonen Limburg begon erin te geloven en stelde de grond beschikbaar. Met subsidie van de provincie en Wonen Limburg is het graslandje omgetoverd tot een tuin. Marleen heeft de tuin beplant. Er is een jeu-de-boules baan aangelegd en met hulp van een buurtbewoner, timmerman van beroep, is een prachtige overkapping neergezet.
Om ontmoetingen te stimuleren is er onlangs een jeu-de-boules bijeenkomst gepland. Er kwamen meteen tien mensen. Niet alleen oudere mensen maken gebruik van deze tuin. Ook opa’s en oma’s met kleinkinderen zitten hier. “Het is een plek geworden voor alle buurtbewoners en het zorgt nu al voor de nodige reuring in onze straten,“ aldus Hay.
Er ligt vlakbij nog een tweede grasveldje en aan de bewoners van de betreffende straat is gevraagd of zij dit veldje ook willen omtoveren. “Van belang is”, zegt Hay, “dat zij het zelf gaan ontwikkelen. Wij willen ze ondersteunen en ideeën aanreiken. Maar de bewoners moeten het oppakken en ervoor gaan.”
Het comité denkt nu na over hoe ze de tuin zelfvoorzienend kunnen maken wat betreft watervoorziening en elektra. En ook is gewenst dat er voor Marleen die nu de tuin onderhoudt, iemand is op wie ze terug kan vallen. Gelukkig krijgt ze nu al hulp als ze het vraagt.
Hay vindt het prima om contacten te leggen en is beschikbaar als het nodig is. “Ik wil in mijn buurt iets betekenen voor de leefbaarheid. En wat ik doe wil ik graag goed doen. De tijdsinvestering is heel wisselend en over het geheel genomen valt het reuze mee. Ik vertrouw erop dat buurtbewoners dingen overpakken en dat we samen nog lang van onze ontmoetingstuin kunnen genieten.”
Helen Eggenkamp, november 2020