Direct naar de inhoud van deze pagina

Dorpsverbinders Meterik

"Verbinden”, daar staan we voor in Meterik

Sinds 2016 heeft Meterik drie dorpsverbinders. Een beleving voor het dorp want verschillende groepen in de carnavalsoptocht van 2016 hadden het opgepakt. Gelukkig liepen de drie dorpsverbinders vooraan in de stoet. Met een grote knot wol verbonden ze elkaar en de toeschouwers. Verbinden, daar staan ze voor.

Het begon met Hennie Jacobs (54) en Ria Bouten (61) die reageerden op een oproep van de Dorpsraad. Toen duidelijk was dat Meterik met dorpsverbinders invulling wilden geven aan burenhulp en zorg voor elkaar hebben ze Carli Peeters (51) erbij gevraagd. "Ik zei ja omdat we het met z'n drieën kunnen doen", vertelt Carli. "We kunnen sparren en taken verdelen. We communiceren en informeren in het plaatselijke krantje en de mensen weten ons te vinden via mond tot mond reclame. De contacten lopen voornamelijk telefonisch en persoonlijk. We hebben al heel wat verbindingen kunnen maken".

De werkgroep sociaal waar de dorpsverbinders deel vanuit maken hebben in Meterik ook een inloop opgezet en sinds december 2018 een keer in de maand het eetpunt: Schuuf gezellig aan. De kok is een betaalde professional. Meestal schommelt het aantal gasten bij de inloop en het Eetpunt tussen de 15 a 20 personen.

Ria: "Naast deze activiteiten denken we mee met Synthese over hoe we statushouders kunnen begeleiden. Nu krijgen die een half jaar ondersteuning maar dat blijkt in de praktijk te kort te zijn."

"Het werk is fijn om te doen" aldus Hennie. "Het enige waar we tegenaan lopen is dat veel organisaties ons uitnodigen voor allerlei bijeenkomsten en we hier dus een keus uit moeten maken. We gaan wel altijd naar de bijeenkomst 'Op de koffie' waar we dorpsverbinders uit andere dorpen treffen, daar leren we veel van. Veel dorpsverbinders zijn betaalde krachten, wij doen het vrijwillig. Onze wens is om meer gestructureerd te gaan werken. We willen lange termijn doelen formuleren en via kleine projecten deze doelen realiseren. Ria is daarin de kartrekker. Zij kan goed bedenken hoe de weg kan zijn, hoe we er kunnen komen en ze heeft een groot netwerk."

Carli: "We zoeken nog vrijwilligers voor de inloop. Als je het leuk vindt om een praatje te maken, plezier te maken met elkaar en geïnteresseerd bent in verhalen over het dorp en haar inwoners dan is het zeker iets voor jou. Een keer in de drie weken voor vier uurtjes in de middag. We zien je graag komen."

Ria Bouten werkt als coördinator vrijwilligerszorg Horst Venray en is vrijwilliger bij de Burgeradviesraad. Hennie Jacobs werkt als begeleider bij stichting Dichterbij en is actief bij muziekvereniging Concordia. Carli Peeters is van huis uit verpleegkundige maar runt nu haar eigen groepsaccommodatie en was eerder actief in de besturen van de peuterklas, de voetbal- en de volleyclub.

Helen Eggenkamp, februari 2019

Op de foto van links naar rechts: Carli Peeters, Hennie Jacobs en Ria Bouten

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen