Direct naar de inhoud van deze pagina

Geert en Trudy

Gewoon meedoen!

Gewoon meedoen!

Een uitspraak van Geert Philipsen, ondernemer en vrijwilliger bij Efkes Same in Sevenum. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest buiten Sevenum en daardoor weinig tijd voor het Sevenumse (verenigings)leven, besloot Geert om o.a. vrijwilliger te worden bij Efkes Same. "Het is een gezellige club vrijwilligers waarmee ik enkele uurtjes per maand 'dienst' heb." Trudy Hoeymakers en Geert zijn deze donderdag gastheer en gastvrouw bij Efkes Same.

'Twee jaar geleden zijn we in Sevenum gestart met Efkes Same. Ik zat in de dorpsraad en uit ons onderzoek bleek dat mensen graag een mogelijkheid kregen om bij elkaar te komen. Het vinden van een ruimte was nog het lastigste," vertelt Trudy,, een van de initiatiefneemster. "Wij wilden een huiskamerachtige ruimte, goed bereikbaar en een neutrale locatie. Het gebouw waar we nu zitten stond destijds leeg. We namen contact op met de nieuwe eigenaar Pedagogisch Sociaal Werk (PSW), het klikte meteen en het was geregeld. We mogen deze ruimte tegen geringe kosten gebruiken op donderdagavond en maandagmiddag. Ze hebben zelfs voor ons een mooie bibliotheekkast in deze ruimte geplaatst. Het is een plek zonder geschiedenis en een goede locatie.

Iedereen kan binnenlopen bij Efkes Same voor een kopje koffie of thee, om te buurten of een spelletje te spelen. Na twee jaar is er een kerngroep van vaste bezoekers van mannen en vrouwen ontstaan. "Een goede basis om door te gaan." aldus Trudy. "Maximaal 20 tot 25 bezoekers kunnen we per keer ontvangen. We hadden graag ook op zon- en feestdagen open willen zijn maar helaas hebben we daarvoor te weinig vrijwilligers. Een paar keer per jaar organiseren we een lunch die goed wordt bezocht. We zijn met zestien vrijwilligers inclusief een werkgroep, die bestaat uit vrouwen en mannen. Op maandag ben je om de twee weken ingeroosterd en op donderdagavond om de vier weken." Vaste bezoekster vanaf het eerste uur Annie Dolders en mede-initiatiefneemster van Efkes Same zegt dat alle vrijwilligers haar even lief zijn.

Op maandag zijn ook de cliënten van PWS aanwezig. Dan is het wat drukker en de sfeer is anders. De bezoekers en de cliënten mengen zich en een paar bezoeksters helpen de cliënten bij het breien- en haken. De grootste wens van Efkes Same is dat ze een echte huiskamer vinden met een garage om wat te klussen. Bij voorkeur in een echt huis midden in het dorp waar mensen makkelijk kunnen binnenlopen en er een uitwisseling ontstaat met andere organisaties. Een combinatie met bijvoorbeeld het Repaircafe zou ook geweldig zijn.

Naast gastheerschap bij Efkes Same is Geert actief in de dorpsraad en heemkundekring. Trudy zat in de dorpsraad en is al heel lang bij allerlei organisaties actief geweest als vrijwilligster.

Foto: Trudy Hoeymakers en Annie Dolders

december 2018 , Helen Eggenkamp


Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen