Direct naar de inhoud van deze pagina

Gerina Gubbels

Woensdag is de mooiste dag van de week

"Woensdag is de mooiste dag van de week"
Een uitspraak van een gast van de dorpsdagvoorziening ' t Roezekrenske in Lottum. Ook voor oprichtster Gerina Gubbels geldt dit. 't Roezekrenske bestaat nu anderhalf jaar, is gevestigd op Smetenhof 6 en heeft zijn plaats in de gemeenschap verworven.

Twee jaar terug sprak Gerina Gubbels (55) met vriendinnen over een tante en de voorzieningen voor ouderen in Lottum. Vergeleken met omliggende dorpen was er in Lottum niets. "Dat moet bij ons toch ook mogelijk zijn. Dat bleek het ook maar in de praktijk kwam er meer bij kijken dan ik dacht" vertelt Gerina. Gelukkig kreeg ik ondersteuning vanuit Synthese. We hebben eerst een enquête gehouden of mensen behoefte hadden aan een dagvoorziening en of er genoeg vrijwilligers waren die er tijd in wilden steken. De uitkomsten waren positief. Daarom hebben we onze plannen op een bijeenkomst gepresenteerd en tegelijk een oproep gedaan voor bestuurders voor de stichting die er moest komen. De plannen werden goed ontvangen en er meldden zich bestuurders. De stichting werd een feit. Ik ben blij met waar we nu staan. "

"We hebben ons project aangemeld bij Kern met Pit. Deze organisatie daagt mensen uit hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. We zijn geselecteerd en het is ons gelukt binnen een jaar 't Roezekrenske te openen. We kregen daarvoor het predicaat Kern met Pit en 1.000 euro. Ik moest wel nog een presentatie geven over dit project op een regionale bijeenkomst. Doodeng, maar ik heb het gedaan."

't Roezekrenske is een toepasselijke naam in rozendorp Lottum. De stichting huurt een ruimte van de woningstichting. Een gezellige huiskamer met keukenunit waar plaats is voor12 tot 14 gasten op iedere woensdag van 10.00 tot 15.30 uur. De gasten kunnen intekenen voor een hele dag of een dagdeel, altijd inclusief maaltijd. Er zijn 25 vrijwilligers en een vaste kookploeg die voor de middagmaaltijd zorgt. "Het loopt onderling goed" aldus Gerina. "De gasten kunnen doen wat ze willen en om de zoveel tijd organiseren we iets gezamenlijk. We houden ieder jaar een dag voor onze vrijwilligers. Dan we bespreken hoe het loopt, welke ideeën er zijn en de kookploeg verzorgt een heerlijke maaltijd."

Gerina Gubbels werkte 14 jaar op de gesloten afdeling bij La Providence en is tegenwoordig werkzaam bij een verpleeghuis in Venlo. Eerder heeft ze vrijwilligerswerk gedaan in het bestuur van de tennisclub (jeugdafdeling).

Woensdag is haar vrije dag en dan is ze in 't Roezekrenske. "Heerlijk. We krijgen veel waardering en iedere week bedankjes. Daar doe ik het voor. We blijven zoeken naar een goede balans tussen wat de gasten willen en gezamenlijke activiteiten om ze af en toe wat uit te dagen. En als er uitbreiding van huisvesting nodig is dan verwacht ik dat we samen met gemeente en andere partijen een oplossing kunnen vinden. "

Helen Eggenkamp, November 2018

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen