Direct naar de inhoud van deze pagina

Harry de Ridder

veelzijdig vrijwilliger

​Samen bouwen en werken aan ons dorp

Harry de Ridder (73) is geboren in Eindhoven en na zijn werk bij NS-ongevallenbestrijding in 2001 neergestreken in Broekhuizenvorst.

Hij is coördinator Dorpsdagvoorziening in Broekhuizen, ouderen- en veiligheidsadviseur bij KBO (Katholieke Bond van Ouderen), bestuurder bij de woonzorgvoorziening Naesenhof en begeleider bij rouwverwerking. Vrijwilligerswerk is onderdeel van zijn leven. Hij was eerder actief bij Scouting Nederland en de vrijwillige brandweer.

Toen hij in Broekhuizenvorst kwam wonen kende hij vrijwel niemand. Wel logeerde hij als kind bij een tante in Lottum. Gevraagd als vierde man bij het rikken, leerde hij nadien de voorzitter van de KBO kennen. Deze maakte hem enthousiast voor de functie van ouderenadviseur bij de KBO. Gevolg hiervan was dat hij ook betrokken raakte bij een werkgroep die bezig was met een enquête onder de dorpsbewoners van 55+. Uit deze enquête bleek dat er o.a. behoefte was aan een Dorpsdagvoorziening. Die is er gekomen en Harry werd coördinator. Hij is er iedere week een halve dag samen met steeds 4 van de 24 vrijwilligsters waarmee hij overigens prima kan samenwerken. "Ik heb wel geleerd om mensen zoveel mogelijk zelf dingen te laten doen en om niet te veel voor ze te regelen en te beslissen; dat werkt averechts. "

Als ouderenadviseur werkt hij mee aan enquêtes die de welzijnsorganisatie Synthese houdt onder 75 plussers, genaamd SamenWijzer. Op verzoek van Synthese heeft hij ooit ook een lezing gegeven en uitleg aan de gemeente van Horst aan de Maas over de Dorpsdagvoorziening.

Harry is tevens veiligheidsadviseur. Hij geeft oudere mensen thuis advies op maat en lezingen over dit onderwerp. Vanwege zijn grote netwerk is hij als bestuurder gevraagd voor Naesenhof. Eerder was dit een woon-zorgcomplex. Nu wonen er allerlei mensen en is de zorg verdwenen. In dit gebouw heeft hij een wekelijkse inloop georganiseerd op vrijdagmorgen. Toen de supermarkt sloot dacht men dat een boodschappendienst nodig was. Al gauw bleek echter dat mensen het contact met elkaar misten.

En nog is Harry's week niet vol. "Ik ben actief bij de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bij mensen thuis en bij rouwverwerking. Ik heb mijn hart het meest verpand aan deze activiteiten."

Ondanks dat hij al veel cursussen en trainingen volgde, blijft Harry nieuwsgierig. Binnenkort volgt hij de cursus 'omgaan met dementie'. "Ik vind het leuk om dingen te leren en om mijn kennis over te dragen. Het minst leuke van vrijwilligerswerk vind ik vergaderen. Ik ben meer van samen aanpakken en doen, met de mensen praten en niet over ze praten."

Hij wenst dat er vrijwilligers bijkomen en met name mensen die wat meebrengen. Op de Dorpsdagvoorziening is behoefte aan mensen die kunnen knutselen of iets met speltherapieën kunnen doen. Mensen denken vaak dat ze het niet kunnen. Ik daag ze uit. Samen bouwen en werken aan ons dorp, daar ga ik voor.

Helen Eggenkamp, oktober 2018

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen