Direct naar de inhoud van deze pagina

Inge Verheijen

Dit past mij: ouders en kinderen vooruit helpen

Inge Verheijen (45) is vrijwilligster bij Welzijnsorganisatie Synthese, bij het project Ondersteuning ouders en kinderen (OOK). Iedere week bezoekt ze op woensdagmorgen een gezin met jonge kinderen waar het niet zo lekker loopt. Alleen al door er te zijn en te luisteren help je een gezin vooruit. Dat je met zo weinig zoveel kunt bereiken, geeft haar veel voldoening. Het leidde ook tot een andere keuze voor betaald werk.

Hoe vul je je vrijwilligerswerk in?
"Gemiddeld ben ik ruim twee uur bij het gezin en dan maak je mee hoe het in het gezin reilt en zeilt. Het belangrijkste is luisteren en geen oordeel of adviezen geven. Al pratend vinden mensen vaak hun eigen oplossingen. Als het uitkomt gaan we winkelen, soms een kopje koffie drinken of samen een nieuw recept uitproberen. Vooral tijdens deze activiteiten praten mensen makkelijk. Als de ouders me om advies vragen, vertel ik hoe ik het zelf zou doen maar dat zij vooral hun eigen weg moeten nemen. Door het brengen van positieve dingen krijgen mensen meer zelfvertrouwen en handvatten.

Meestal ben ik ruim een jaar bij een gezin betrokken en dan scheiden onze wegen. En dat is goed zo. Af en toe kom ik een ouder of kind tegen of ik reageer op een facebookberichtje. En natuurlijk ben ik blij als ik zie dat het goed gaat met het gezin"

Wie legt het contact tussen jou en het gezin?
"Dat loopt via Synthese. Gezinnen met jonge kinderen waar het niet helemaal goed loopt melden zichzelf aan of een organisatie meldt aan Synthese dat ondersteuning gewenst is. Synthese bekijkt welke vrijwilliger het beste past bij dit gezin. De gezinnen komen uit alle lagen van de bevolking.

Synthese is echt een steun in de rug. Als er iets is waar ik het antwoord niet op weet kan ik meteen bij de coördinator terecht. Ze organiseren bijeenkomsten voor de OOK- vrijwilligers zodat we ervaringen kunnen uitwisselen. Bijzonder vind ik ook dat ze thema-avonden houden. Vaak is er dan een gast zoals een Poolse vrouw die vertelde over gebruiken en gewoontes in Polen, of een politieman die vertelde over eerwraak. Die avonden bieden waardevolle informatie en geven inzicht hoe anderen denken of wat er kan spelen in een gezin of familie."

Waarom heb je voor OOK gekozen?
" Eerder werkte ik als apothekersassistente. Toen mijn jongste naar school ging ben ik me gaan oriënteren op vrijwilligerswerk via de website van Synthese. Ik had er geen ervaring mee. Ik hoorde van iemand over OOK en wist meteen: dit is het! Gezinnen met kinderen vooruit helpen. Het bleek inderdaad een schot in de roos. Het beviel me zo goed dat ik drie jaar terug mijn baan als apothekersassistente opzegde en de opleiding kindercoach ging volgen. Ik kon ervaring op doen bij het Studeerlokaal, gevestigd in het Dendroncollege en nu heb ik mijn eigen coachpraktijk. Ik coach nu bij het Studeerlokaal op het gebied van huiswerkbegeleiding. Daarnaast ben ik vrijwilligster in het basisonderwijs voor leesondersteuning.

Helen Eggenkamp, maart 2019

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen