Direct naar de inhoud van deze pagina

Jan, Marij en Piet

De Muziekfabriek Meerlo; meer dan muziek!

Netwerken staat centraal bij De Muziekfabriek die is opgericht in 2014. Muzikale groepen en verenigingen werken samen in Meerlo en organiseren jaarlijks een culturele activiteit. Kleine netwerkjes met ieder een eigen identiteit. Doel van De Muziekfabriek is om deze netwerkjes samen te brengen in wisselende samenstellingen. Met als resultaat dat ze samen meer kunnen doen dan ieder apart en dat deze gezamenlijke activiteiten voor deelnemers en bezoekers een feestje zijn waar nog lang over nagepraat wordt.

Hoe is het ontstaan?

Piet Wagemans: "We zagen vergrijzing en ledenverlies bij verenigingen toenemen en merkten dat de zoektocht naar vrijwilligers lastig was. Vanuit muziekvereniging Eendracht hebben we daarom een brainstormavond georganiseerd met vrienden en leden en vervolgens de voorzitter van Muziekplein uit Neer uitgenodigd om over zijn ervaringen te vertellen bij het ombuigen van deze ontwikkelingen. Daarna is het plan geboren voor de muziekfabriek als centraal punt in een netwerkorganisatie die groepen en verenigingen faciliteert."

Piet Wagemans, penningmeester van muziekvereniging Eendracht; Marij Theelen, voormalig actief lid van de muziekvereniging en Jan Joore van projectkoor Jointoo zijn de mensen van het eerste uur. Jan Joore: "Ik geloof in dit plan en ons koor hebben we dan ook meteen ondergebracht bij stichting De Muziekfabriek. We hebben dus al jaren geen eigen bestuur meer. Wel zorgen we ervoor dat we als Jointoo de baten binnenhalen om onze kosten als koor te betalen." Piet en Marij zitten in het bestuur van De Muziekfabriek.

Hoe ontwikkelt het netwerk zich nu?

"We hebben gemerkt," aldus Marij, "dat wij aanvankelijk te snel gingen. We maken nu kleine stapjes om de netwerkorganisatie rond De Muziekfabriek vorm te geven. Op ons verlanglijstje staat dat het gebouw de Speulplats als gemeenschapsvoorziening beschikbaar komt voor alle groepen en verenigingen in Meerlo. Nu is dit nog de eigen ruimte van muziekvereniging de Eendracht."

Piet: "Het eerste project van de Muziekfabriek in 2014 was AMUZANT, een muzikale wandeling door Meerlo. Met een verteller liepen bezoekers van aansprekende locatie naar locatie en op iedere plek traden muzikanten of zangers uit Meerlo op. Vanwege het succes is het ieder jaar herhaald en voor deelnemers en bezoekers uit Meerlo en omgeving is het echt een feestje." Jan vult aan dat dit jaar is gekozen voor deelname aan het project 'Samenloop voor hoop' op 25 en 26 mei. In de loop der jaren zijn ook kleinere projecten gefaciliteerd en mede uitgevoerd. Jammer is nog wel dat veel mensen niet weten dat De Muziekfabriek de spin in het web is bij deze projecten. Marij: "zichtbaarheid zal onze functie in het grote netwerk versterken".

Wie zijn Marij Theelen, Piet Wagemans en Jan Joore.

Jan Joore (63): "mijn motivatie is dat mensen thuis geven aan elkaar en met elkaar de klus klaren." Marij Theelen (59) wordt gedreven door idealisme. "Het is nodig dat we zaken anders gaan regelen, in goede samenwerking." Piet Wagemans (67) die al bijna 50 jaar bestuursfuncties uitoefent bij muziekverenigingen deelt de motivaties van Jan en Marij.

Helen Eggenkamp, mei 2019

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen