Direct naar de inhoud van deze pagina

Marion Huijs

Iets voor jou, Naoberzorg in Swolgen?

Niets voor jou, het opzetten van Naoberzorg hier in Swolgen? Deze vraag kreeg Marion Huijs van een goede bekende toen ze hem trof in de supermarkt. Naoberzorg; een mooi begrip overgenomen uit het Twents wat vertaalt kan worden als burenzorg maar veel meer betekent. Het bleek de goede vraag aan de juiste persoon. Sinds twee jaar heeft Swolgen Naoberzorg. De matches vraag en aanbod lopen goed alsook de inloop.

"Ik moest me wel even bezinnen", vertelt Marion Huijs (55). "Mijn partner reageerde meteen positief. Moet je doen, ik doe mee, dan leer ik ook meer mensen kennen. Ik ben eerst gaan praten met mensen die in de andere dorpen Naoberzorg vormgeven. Het sprak me aan en ik vond dorpsbewoners die mee wilden werken om het op te zetten. Met de hulp van de gemeente hebben we een enquête uitgezet. Tot onze verrassing was de respons boven verwachting. Er melden zich veertig vrijwilligers en tien vraag en aanbodzaken.
We hebben nu een website met informatie over wat we doen en de rubriek vraag en aanbod. Ik vraag ook weleens persoonlijk aan iemand of hij of zij een klusje wil doen. Dat werkt prima.

Naast vraag en aanbod hebben we een inloop op donderdagmorgen in het MFA bij het sportpark. Er komen nu 15 tot 20 personen.
We hebben in september 2018 een tweede inloop geopend op maandagmorgen. Die trekt nu gemiddeld 5 personen. Hopelijk groeit het nog wat."
Naast koffie en iets lekkers worden de gasten 5 keer per jaar getrakteerd op een optreden van kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool.
Leden van Naoberzorg-team bespreken van tevoren met ze door wat ze gaan doen en de kinderen bereiden het in schooltijd voor. Ze zingen, dansen, maken muziek of doen iets anders. Een prima middel om generaties met elkaar in contact te laten komen en alle partijen genieten ervan.

De Gezondste Regio 2025 heeft het initiatief 'Beweegpark Swolgen' beloond met de Gezondheidsprikkel 2019. Daar hoort een cheque bij van € 1000,-. Een fijne opsteker. Het beweegpark is voortgekomen uit Naoberzorg Swolgen.
De plannen worden momenteel uitgewerkt en van dit park kunnen mensen van allerlei leeftijden gebruik maken. Marion: "Het is dus ook prima geschikt voor ouderen en we gaan hier zeker met hen bewegen.
Het park sluit ook aan bij de plannen van de nieuwe basisschool om buiten veel gymnastieklessen te gaan geven. Het mooiste is als ouders in het beweegpark actief zijn terwijl hun kinderen in de zandbak spelen."

Marion Huijs (55) was eerder werkzaam in de thuiszorg en werkt nu parttime als receptioniste bij gemeente Horst aan de Maas. Eerder was ze als vrijwilligster actief als voorzitter peuterspeelzaal, in de ouderraad en bij Sinterklaasfestiviteiten.

Foto: Marion Huijs

januari 2019, Helen Eggenkamp

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen