Direct naar de inhoud van deze pagina

Melissa Voorn

Het is altijd verrassend waar mensen mee komen

​Samen beslissen bij Dorpsoverleg Tienray

In Tienray kozen ze voor de naam Dorpsoverleg omdat hun aanpak anders is dan die van andere dorpsraden. Melissa Voorn, penningmeester van het Dorpsoverleg, formuleert het als volgt "Wij zorgen dat het dorp de kans krijgt samen te beslissen."

Melissa Voorn zit vanaf 2009 in het overleg. Geboren in Bleiswijk bij Rotterdam woont ze sinds 2006 Limburg en vanaf 2008 in Tienray. Ze wilde als jonge moeder iets doen en mensen ontmoeten en via via kwam ze bij het dorpsoverleg.

"We werken in Tienray met openbare dorpstafels die we vier keer per jaar organiseren." vertelt Melissa. "We vormen met vijf leden het dorpsoverleg en bereiden de tafelonderwerpen voor. Onder andere als beheerder van het parochiehuis hoor ik veel over wat er leeft en ook de andere leden spreken veel bewoners. Er zijn meestal tussen de 25 tot 40 inwoners aanwezig bij de dorpstafel. We discussiëren en informeren over verschillende onderwerpen en het is altijd weer verrassend waar mensen mee komen. Nieuwe ideeën, invalshoeken en zaken die we als dorpsoverleg niet bedacht hadden. Op basis van wat is ingebracht werken we het plan uit met de dorpsbewoners of initiatiefnemers en vragen, indien nodig prioriteitsgelden aan bij de gemeente. Ieder lid van het dorpsoverleg heeft daarnaast eigen taken en aandachtsgebieden. We overleggen zes keer per jaar en houden contact via mail en we appen. Aan vrijwilligers voor werkgroepen hebben we meestal geen gebrek. Eerder dit jaar organiseerden we een kinderpanel en daaruit is de wens voor een speelbos naar voren gekomen. Dit zijn we nu aan het uitwerken."

Melissa Voorn (33) moeder van drie kinderen, werkt 32 uur in het ziekenhuis in Venlo als fysiotherapeut en als medisch wetenschappelijk medewerkster ten behoeve van haar onderzoek. Een volle week dus. "Geen probleem", aldus Melissa, "Ik vind mijn werk in het dorpsoverleg fijn, ik ontmoet veel mensen en kan netwerken. Het heeft me veel gebracht. Je leert breder te kijken en ik heb meer belangstelling gekregen voor actuele zaken en voor wat er speelt in de omgeving. Zaken rondom duurzaamheid vind ik met name interessant. En ik volg met belangstelling hoe de lijnen lopen en de politiek werkt.

Waar we op bedacht moeten zijn is dat we als dorpsoverleg onze eigen koers blijven bepalen en dat we zijn geen verlengstuk worden van de gemeente.

Tienray is een fijn dorp, we hebben een goede samenwerking tussen jong en oud en grote betrokkenheid. Ik wil eraan bijdragen om dit te behouden."

Haar wens is dat ze nieuwe mensen plaatsnemen in het dorpsoverleg. "Het gevaar is dat we in herhaling vervallen en het zelfde blijven doen en denken. Andere blikken en invalshoeken zijn nodig om de schwung erin te houden en het dorpsoverleg het dorp Tienray de kans blijft bieden samen te beslissen."

Helen Eggenkamp, november 2018

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen