Direct naar de inhoud van deze pagina

Miep Philipsen

4 jaar actief als vrijwilligster bij de SamenUitBus

Tip van Miep voor nieuwe vrijwilligers: "Ga eens een keertje mee snuffelen en kijk hoe blij de gasten zijn bij een uitstapje".

Miep was in het verleden actief als wandelmaatje van een oudere mevrouw. Samen hebben ze veel gewandeld totdat de oudere mevrouw niet meer mee kon lopen. Vanaf dat moment maakten we samen uitstapjes met de scootmobiel, fiets of met de auto naar musea of mooie plekken in de natuur. Hier genoten wij samen van. Nadat mevrouw was overleden hoorde Miep van de SamenUitBus, die het mensen met een beperking mogelijk maakt om leuke uitstapjes te maken. Omdat dit haar aansprak heeft ze zelf de stap genomen en contact gelegd met de SamenUitBus.

"Ik werd goed ontvangen, heel hartelijk en gastvrij" zegt ze.
Ze gaat nu mee als begeleider bij grote dagtochten. Hier gaat ze, naast de chauffeur, samen met de gasten op pad. Eén keer per maand is ze een hele dag weg.
Zo'n dagje uit is maatwerk. Regelmatig overleggen de chauffeur en begeleid(st)er ter plaatse met gasten wat ze op het eind van de dag doen. Zo sluiten ze vaak af met een gezamenlijk etentje.
En dat is toch wel een van de hoogtepunten. Samen eten of koffie drinken.

"We zijn begonnen met 1x koffie drinken of eten als activiteit bij de SamenUitBus. Dit is van één keer per week naar twee keer in de week gegroeid. En nu gaan we straks ook op de 3e zondag in de maand een kop koffie drinken voor wie wil".

Als gastvrouw/ begeleider heet Miep de gasten welkom in de bus. Ze zorgt er dan ook voor dat mensen altijd hartelijk ontvangen worden. Het leukste vindt Miep de contacten die gelegd worden op zo'n dag. "Er wordt druk met elkaar gekletst en 's avonds gaat iedereen tevreden naar huis."

Mocht men koudwatervrees hebben om mee te gaan. Sluit dan eenmalig eens aan om te proeven hoe het is. "Je mag altijd iemand meenemen bij de eerste keer. Iemand die je goed kent en waarbij je vertrouwd bent. Zoals een zoon/dochter of buurvrouw".

Bezoekers
Veel gasten zijn alleenstaanden en niet meer zo mobiel en de leeftijd ligt vooral tussen de 60 en 85 jaar. De gemiddelde leeftijd is 75 jaar.
Er gaan ook 55+ mee en er is ruimte voor rollators in de bus.
De meeste gasten zijn vrouwen, maar er gaan steeds meer mannen mee. Veelal zijn dit de partners.

Vrijwilligerswerk bij de SamenUitBus
Er zijn in totaal 23 vrijwilligers actief. Zij werken als vrijwilliger in de volgende functies:

-Chauffeur, de grootste groep van de vrijwilligers.
Gemiddeld 1x in de week, een halve dag op pad. Zo gaat men de dinsdag naar de markt. Met een lege tas heen en een volle tas terug.

-Begeleiding. Met name bij de grote (dag) tochten.
Gemiddeld zijn ze 1x in de maand een hele dag op pad.
Bij de kleine tochtjes gaat er niet altijd een begeleidster mee. Men kan dit goed zelf en de chauffeur kan waar nodig ook helpen, denk bijvoorbeeld aan de boodschappentas inladen.

-Medewerkers op kantoor. Denk aan telefoontjes noteren van gasten die mee willen en ritjes registreren. Maar ook het programma mee vorm geven. Nieuwe vrijwillige medewerkers zijn van harte welkom.

-Bestuur. Deze bestaat nu uit 3 mensen. Het bestuur is nog steeds op zoek naar uitbreiding.
Het programma wordt tijdig toegestuurd. Als vrijwilliger kun je zelf aangeven waaraan je mee wil doen. Zo beheer je zelf je agenda en kun je zelf bepalen wat je doet.

"We hebben bij de SamenUitBus een ontzettend leuk programma, al zeg ik het zelf" zegt Miep.
"Vaak ben ik na een uitstapje moe, maar voldaan. Je hoeft niet hard te werken, krijgt veel indrukken mee en het is vooral gezellig!"
Gasten kunnen ervaringen kwijt in een gastenboekje. Veelal zijn die erg positief, men is blij dat ze zijn meegegaan.

Investering in de vrijwilliger
Als vrijwilliger hebben wij een cursus EHBO gehad.
De chauffeur krijgt ook uitleg over de bus.
Daarnaast is er sinds kort een vrijwillige rij-instructeur. Hij gaat met (nieuwe) chauffeurs mee op pad voor advies en informatie op maat te geven. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe je reageert op de weg met een bus. De gasten en jijzelf moeten namelijk wel veilig de weg op en weer thuis komen.

Ieder jaar sluiten we gezamenlijk af. Dit doen we op de locatie van de laatste rit van het jaar, samen met alle vrijwilligers (incl. bestuur) en gasten. Het is een en al gezelligheid.
Daarnaast legt het bestuur eens per jaar de vrijwilligers in de watten met een feestavond. Als team komen we allen te samen en zo leer je ook de rest van je team kennen. En met kerst ontvangen we een attentie.

De SamenUitBus
Het is belangrijk dat de mensen uit gemeente Horst aan de Maas de SamenUitBus leren kennen. Het was te weinig bekend hier, maar het begint nu langzaam te leven.
Hoe ik de toekomst (over 5-10 jaar) zie van de SamenUitBus? Dan rijden er misschien 2 bussen die elke dag op pad gaan. Dan heb ik het over een 'intiem' dagje uit, niet met een touringcar bus.
En we hebben dan een locatie met twee ruimtes. Waar wij met het team van de planning kunnen werken, maar overdag ook gasten binnen kunnen lopen en een kopje koffie met elkaar kunnen drinken.

Mooi is om te zien dat gasten bevriend raken met elkaar. Zo was er laatst een match tussen twee dames. Beide hadden ze de passie voor het zingen bij een koor. Zij hebben toen telefoonnummers uitgewisseld. Dat is ook het mooie van de SamenUitBus. Je ziet hier nieuwe vriendschappen en contacten ontstaan. Dat men elkaar ontmoet en na het uitje elkaar ook nog ziet of spreekt. Dan is ons doel vanuit de SamenUitBus bereikt, de bus is alleen maar een middel.

Enkele feitjes SamenUitBus
-Eind 2018 krijgen we een nieuwe bus als vervanging voor de huidige.
-Vorig jaar hebben we de 1000ste rit van dat jaar gehad (jaarrecord!)
-In het eerste kwartaal van 2018 zijn er meer gasten geweest dan het eerste kwartaal van 2017. Zelfs 29% meer, in totaal 1054 gasten.

Andere activiteiten van de SamenUitBus zijn terug te vinden op de eigen website www.samenuitbus.nl.

Interviewer: Mieke Cruijsberg

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen