Direct naar de inhoud van deze pagina

Roel Alsters

Samen muziek maken, belangrijk deel van mijn leven

Roel Alsters (49) en muziek maken is een. Hij is bezig aan zijn derde termijn als voorzitter van harmonie St. Joseph in Grubbenvorst. De harmonie is een actieve en goedlopende vereniging, de leden zijn betrokken. Hij is vanaf zijn 11de lid en naast het voorzitterschap speelt hij zelf graag mee.

Hij is de derde generatie in zijn familie die speelt. Zijn opa was klarinettist, zijn vader speelt bas viool en ook twee van zijn kinderen bespelen een instrument. De harmonie telt ca 130 leden verdeeld over de harmonie-orkest, slagwerkensemble, opleiding en jeugdorkest en de bende van St. Joseph. De financiën zijn op redelijk op orde en ze hebben hun eigen gecertificeerde muziekopleiding.
Naast de reguliere optredens geven ze iedere twee jaar een groot concert. "Een bijzondere gebeurtenis vorig jaar was dat we na 15 jaar weer meegedaan hebben aan een concours. Dat was hard werken voor iedereen en ik moest als muzikant er ook flink aan trekken. We hebben prima gepresteerd en het heeft onze saamhorigheid versterkt" vertelt Roel met trots.

Hoe hou je er plezier in na zoveel jaren voorzitterschap?
Roel: "Onze organisatie loopt goed. We repeteren allemaal op dinsdagavond in 't Haeren met uitzondering van het slagwerkensemble. Onze vereniging heeft negen commissies die ook op dinsdagavond vergaderen. Als er zaken geregeld moeten worden kunnen we elkaar snel vinden. Uitgebreide vergaderingen zijn niet nodig. En wat goed werkt is dat we op dinsdagavond elkaar en de leden direct kunnen aanspreken en ergens voor kunnen vragen. Via email krijg je dingen minder makkelijk gedaan.

Bestuur en commissies kunnen op elkaar bouwen. Als een groep zegt dat ze iets oppakt dan kunnen we erop rekenen dat het ook gebeurd. Als voorzitter kan je niet zonder dit vertrouwen en de inzet van de leden. Natuurlijk heb ik ook de taak dingen op te lossen of intermediair te zijn bij persoonlijk onmin. Van belang is er voor te zorgen dat we samen de vereniging zijn en we er samen voor moeten zorgen dat dingen gedaan worden. Plezierig voor mij als voorzitter is dat alle muziekgroepen in de gemeente Horst aan de Maas drie keer per jaar bij elkaar komen om ideeën en informatie uit te wisselen. Daar pik ik veel van op".

"Ik ben in het voorzitterschap gegroeid. Eerder organiseerde ik de tuinfeesten, ofwel muziekevenementen om de kas te spekken, was jeugdleider, bij de joekskapel en betrokken bij Aspergedorp Grubbenvorst. Al die zaken zijn prima voor je persoonlijke ontwikkeling, je leert dingen samen op te pakken, te spreken voor een grote groep mensen, je bouwt je netwerk op en leert met allerlei type mensen om te gaan. Een pre op ieders CV."

Roel Alsters (49) is getrouwd, heeft drie kinderen en heeft samen met een partner een accountantsbureau. Naast muziek beoefenen is hij actief als scheidsrechter bij de voetbaljeugd in Grubbenvorst en Joekskapel Kloete Kook.

Helen Eggenkamp, maart 2019


Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen